Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Παρασκευή 03 Ιουλ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • gr.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg

Η Ελληνική Εκπαίδευση στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας

Εκτύπωση PDF

Ινστιτούτο Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας Ι. Τζαβαχισβίλι

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1997 με την εντολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Σήμερα στο Ινστιτούτο λειτουργούν τρεις έδρες: Κλασικής φιλολογίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Εκδοτικός Οίκος «Λόγος», βιβλιοθήκη «Σ. Καουκτσισβίλι» (περίπου 30 000 βιβλία), κέντρο πληροφορικής. Το Ινστιτούτο συντονίζει το πρόγραμμα «Η Ελληνική Γλώσσα στα Σχολεία της Γεωργίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το 1995 και στα πλαίσια του οποίου η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 15 σχολεία της Γεωργίας.

Για την οργάνωση και λειτουργία του Ινστιτούτου παρείχαν βοήθεια η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γεωργία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το Ίδρυμα Κ.& Ε. Ουράνη, το Ίδρυμα Διονύσιος Βαρελάς. Το Ινστιτούτο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης (Chavchavadze ave. 13).Σήμερα στο Ινστιτούτο σπουδάζουν περίπου 70 φοιτητές στα τμήματα Κλασικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Περίπου 1500 φοιτητές από άλλα τμήματα παρακολουθούν μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής Γλώσσας, Ιστορίας της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας.

Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του Ινστιτούτου και στον εκδοτικό οίκο αυτού έχουν εκδοθεί περίπου 300 βιβλία, ανάμεσά τους πρωτότυπα εγχειρίδια για όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα του Ινστιτούτου (Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία, ο Κόσμος των Ελληνικών Μύθων ( 10 τόμοι), Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Λατινική Γλώσσα, Βυζαντινός Πολιτισμός, Συγκριτική Γραμματική Αρχαίας και Νέας Εελληνικής Γλώσσας, Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, Μαθαίνω Ελληνικά (εγχειρίδιο για σχολεία - 6 τεύχη), μεταφράσεις (Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας (3 τόμοι), Ανθολογία Βυζαντινής Λογοτεχνίας, Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Πεζογραφίας, Πίνδαρος, Ελικών – Αρχαίοι Έλληνες Λυρικοί Ποιητές, Άπαντα του Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θεόκριτου, Πλουτάρχου, Καβάφη, Ελύτη, σειρά – Νεοελληνική βιβλιοθήκη (έχουν εκδοθεί 4 τόμοι), λεξικά και εγκυκλοπαίδεια (Αρχαιοελληνικό-Γεωργιανό λεξικό, Μεγάλο Ελληνο-Γεωργιανό Λεξικό (45000 λέξεις), Μικρό Ελληνο-Γεωργιανό Λεξικό, Γεωργιανό-Ελληνικό Λεξικό, εγκυκλοπαίδεια «Αρχαίος Καύκασος») και πολλές άλλες μονογραφίες και εγχειρίδια. Το Ινστιτούτο έχει διοργανώσει 6 παγκόσμια και 6 τοπικά συνέδρια. Από το 1999 το Ινστιτούτο εκδίδει διεθνές περιοδικό “Phasis” (έχουν εκδοθεί 16 τεύχη).Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου και των δασκάλων του Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα στα Γεωργιανά Σχολεία», κάθε χρόνο πραγματοποιείται μαθητικό φεστιβάλ «Χρυσόμαλλο Δέρας», στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες μαθητές πάνω από 30 σχολεία.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης