Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Παρασκευή 03 Ιουλ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg

Επιστημονικό Συνέδριο 2015

Εκτύπωση PDF

Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου και των δασκάλων του Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα στα Γεωργιανά Σχολεία», κάθε χρόνο πραγματοποιείται το μαθητικό φεστιβάλ «Χρυσόμαλλο Δέρας», στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες μαθητές πάνω από 30 σχολεία.

Την άνοιξη του 2015 το φεστιβάλ αφιερώθηκε στη Μελίνα Μερκούρη και συγκεκριμένα με αυτό τιμήθηκαν και εορτάστηκαν τα 95 χρόνια από τη γέννησή της.

Στο επιστημονικό συνέδριο αυτής της χρονιάς η αποσπασμένη εκπαιδευτικός από την Ελλάδα κ. Δημοπούλου Γεωργία συμμετείχε με εισήγηση που είχε θέμα: «Αντιγόνη του Ανούιγ: Δομικές αλλαγές από το λογοτεχνικό αρχέτυπο του Σοφοκλή».

Στο μαθητικό φεστιβάλ της ίδιας χρονιάς σημαντική και ουσιαστική ήταν η συμβολή του αποσπασμένου εκπαιδευτικού από την Ελλάδα κ. Αγγελόπουλου Ιωάννη. Ο κ. Ι. Αγγελόπουλος σε συνεργασία με τις δασκάλες του προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα στα Σχολεία της Γεωργίας» συνέβαλε στην επιτυχή οργάνωση και ολοκλήρωση των εργασιών του μαθητικού συνεδρίου.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης