Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 23 Σεπ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 31.jpg
 • photo 2.jpg
 • gr.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg

25o Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Ευρώπης

Εκτύπωση
Σας ενημερώνουμε για το 25ο Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Ευρώπης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κου Γιώργου Ντάση. (http://www.omogeneia.gr/2014-06-01-08-22-28/3787-25-synedrio-ekpaideftikwn-a.html)
Το συγκεκριμένο συνέδριο διεξάγεται κάθε χρόνο από το Συντονιστικό Γραφείο των Βρυξελλών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προηγούμενα χρόνια απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης. Φέτος, με σχετική εισήγηση του Συντονιστικού μας Γραφείου, ανοίγει τις πύλες του για όλους τους Έλληνες Εκπαιδευτικούς της Ευρώπης συμπεριλαμβάνοντας και τους Έλληνες Εκπαιδευτικούς των χωρών ευθύνης του Συντονιστικού μας Γραφείου.

Θέμα του συνεδρίου είναι "Η πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης και η Ελληνική Παιδεία μπροστά στις νέες προκλήσεις". Το Γραφείο μας θα συμμετάσχει με εισήγηση σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις χώρες ευθύνης του τονίζοντας το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τους και τη θέση της διδασκαλίας του ελληνικού πολιτισμού μέσα από το έργο των Ελλήνων αποσπασμένων Εκπαιδευτικών σε αυτές.
page1
Οργανώνουμε την παρουσία μιας αποστολής Εκπαιδευτικών του Γραφείου μας στο Συνέδριο με την ταυτόχρονη ενημέρωση της σε θέματα της Ε.Ε., επίσκεψη στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και της Ε.Ε. αλλά και ανταλλαγής απόψεων με Εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης και επιτόπια επίσκεψη σε ελληνόγλωσσα ιδρύματα των Βρυξελλών.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και είναι υπό διαμόρφωση, είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016
Άφιξη στις Βρυξέλλες και συνάντηση με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης των Βρυξελλών και Έλληνες Εκπαιδευτικούς
Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
Επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσία Ευρωβουλευτών
Συμμετοχή σε προ-εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου
Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016
Παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου
Τρίτη 8 Μαρτίου 2016
Επίσκεψη στο αμιγές Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών και σε τμήματα Μητρικής Γλώσσας βελγικού σχολείου.
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016
Αναχώρηση

Η τήρηση του προγράμματος (συμμετοχή όλες τις μέρες) δεν είναι υποχρεωτική εκτός από την ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας και των συνθηκών εργασίας σας.

Από το Γραφείο μας κατατέθηκε αίτημα χρηματοδότησης για την πλήρης ή/και μερική κάλυψη των εξόδων, το οποίο εξετάζεται. Δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα την έκβαση του αιτήματος. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε νεότερες πληροφορίες. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κάλυψη των εξόδων θα πρέπει να γίνει εξ' ιδίων.

Όσοι/όσες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αποστολή του Γραφείου μας, λαμβάνοντας υπόψη τους το κόστος αλλά και την ομαλή λειτουργία των τμημάτων διδασκαλία τους, παρακαλούνται όπως αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο Γραφείο με την ένδειξη "Εκδήλωση ενδιαφέροντος-25ο Συνέδριο" μέχρι την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016. Στη συνέχεια, θα προβούμε σε κατάθεση ομαδικής συμμετοχής και θα λάβουμε πρόνοια για θέματα οικονομικής διαμονής, μετακίνησης κτλ.

Για τυχόν επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης