Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 03 Αυγ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 2.jpg

Δραστηριότητες του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΠανεπιστημίουAL.I.CUZA του Ιασίου

Εκτύπωση PDF
Γενικά στοιχεία

Το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1974 και ανήκει στη Φιλολογική Σχολή του Παν/μίου Al.I.Cuza του Ιασίου. Δύο είναι οι βασικοί άξονες της δραστηριότητάς του από την αρχή της ίδρυσής του έως σήμερα: Τα μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και οι επιστημονικές, πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις. Τα μαθήματα σε όλα τα επίπεδα παραδίδονται δωρεάν και μπορούν να τα παρακολουθήσουν τόσο οι φοιτητές ως μάθημα επιλογής όσο και άτομα εκτός του πανεπιστημίου που επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Χορηγείται, μάλιστα, και μία βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Στο πλαίσιο της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, οι φοιτητές του Al. I.Cuza που παρακολουθούν παράλληλα και τα μαθήματα του Λεκτοράτου μπορούν κάθε χρόνο- μετά από επιλογή- να παρακολουθήσουν θερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στην προετοιμασία των φοιτητών για τις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, οι οποίες διεξάγονται το Μάιο κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα, μάλιστα, της στενής συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Λεκτοράτο ανήκει από πέρυσι στα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα για τις εξετάσεις ελληνομάθειας. Φέτος, τον Οκτώβριο του 2015 έγιναν εγγραφές 80 ατόμων, φοιτητών και μη. Στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές της Θεολογικής και της Φιλολογικής Σχολής.

Επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Λεκτοράτου στο χρονικό διάστημα 2013-2015


-22 Μαρτίου 2013: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό για την 25η Μαρτίου 1821. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Μουσείο Ρουμανικής Λογοτεχνίας του Ιασίου, το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Ιασίου και το Ίδρυμα για την Προβολή του Βαλκανικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «Ρήγας Φεραίος». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κύριοι Ανδρέας Ράδος, Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Προβολή του Βαλκανικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «Ρήγας Φεραίος»( Η ελευθερία στην ποίηση του Διονύσιου Σολωμού), η Αγγελική Μουζακίτη, Καθηγήτρια στο Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Ιασίου(Ο ρόλος των γυναικών στην Επανάσταση του 1821) και ο Valeriu Mardare, Καθηγητής και Μεταφραστής(Η ελευθερία και η εξέγερση στις ελληνικές παροιμίες).
-24 Μαΐου 2013: Σύντομη παρουσίαση και προβολή της ταινίας Ποτέ την Κυριακή σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Η προβολή της ταινίας έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ (Multicolor Festival) που οργάνωσαν οι φοιτητές του Ιασίου στο Σπίτι του Πολιτισμού(Casa de Cultura) ‘’Mihai Ursachi’’
- 2 Νοεμβρίου 2013:Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου 1940. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Ιασίου, η Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου και το Σπίτι του Πολιτισμού(Casa de Cultura) Mihai Ursachi. Ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός Αγγελική Μουζακίτη, η οποία έκανε παρουσίαση με θέμα Ο πόλεμος του 1940-1941, η Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Η παρουσίαση έγινε με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ενώ υπήρξε ταυτόχρονη μετάφραση από τα ελληνικά στα ρουμανικά. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα ‘’Ορφέας’’ της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου.
-22 Νοεμβρίου 2013: Ελληνική Κινηματογραφική Βραδιά. Παρουσίαση και προβολή της ταινίας «Ρεμπέτικο»(1983) σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη με αγγλικούς υπότιτλους. ÂÂÂÂÂÂ Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Λεκτοράτου στην αίθουσα προβολών της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του Παν/μίου AL.I.Cuza του Ιασίου 
-25 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2013: Οργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τη ζωή, το έργο και την παγκόσμια απήχηση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη:«Ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Κόσμος». Η έκθεση φωτογραφίας, η οποία πραγματοποιήθηκε, με αφορμή το έτος Καβάφη, έλαβε χώρα στο Casa de Cultura ‘’Mihai Ursachi’’του Ιασίου.
-17 Δεκεμβρίου 2013:Κάλαντα ελληνικά, ισπανικά και ρουμανικά. Παρουσίαση και μουσικό αφιέρωμα από τους φοιτητές του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών και του Λεκτοράτου Ισπανικής Γλώσσας του Παν/μίου Al.I.Cuza του Ιασίου.Συνδιοργανωτές: Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών, Λεκτοράτο Ισπανικής Γλώσσας, Casa de Cultura Mihai Ursachi 


-8 Μαρτίου 2014:Επιστημονική ημερίδα με θέμα Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας (Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική)Συνδιοργανωτές ήταν το Λεκτοράτο, η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου και το Casa de Cultura ‘’Mihai Ursachi’’.
-22 Μαρτίου 2014: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό για την 25η Μαρτίου 1821. Συνδιοργάνωση Λεκτοράτο και Ελληνική Κοινότητα Ιασίου. Ο προσκεκλημένος ομιλητής Παύλος Βασιλειάδης, Υποψ. Δρ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έκανε με παρουσίαση με θέμα: «Ανάμεσα από την Επανάσταση και τη Διεθνή Διπλωματία: Το Ζήτημα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων 1821-1830». Στη συνέχεια, το χορευτικό συγκρότημα Ορφέας της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
-12 Μαΐου 2014: Οργάνωση συμποσίου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Ιασίου. Συνδιοργανωτές του Συμποσίου το οποίο έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου AL. I.Cuza, ήταν το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών, το Ίδρυμα για την Προβολή του Βαλκανικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «Ρήγας Φεραίος» και η Εταιρεία Κλασικών Σπουδών του Ιασίου.
- 3 Ιουνίου 2014: Σύντομη παρουσίαση και προβολή της ταινίας Zorba the Greek σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Η προβολή της ταινίας έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ (Multicolor Festival) που οργάνωσαν οι φοιτητές του Ιασίου στο Σπίτι του Πολιτισμού(Casa de Cultura) ‘’Mihai Ursachi’’

-22 Μαρτίου 2015: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό για την 25η Μαρτίου 1821. Συνδιοργάνωση Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών και Ελληνική Κοινότητα Ιασίου. Ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Λεκτοράτου Αγγελική Μουζακίτη , η οποία έκανε παρουσίαση με θέμα «Ο φιλελληνισμός την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821». Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ποιήματα από τους μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ το συγκρότημα Ορφέας χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

-18 Ιουνίου 2015: Παρουσίαση ποιημάτων του εθνικού ποιητή της Ρουμανίας Mihai Eminescu σε ελληνική μετάφραση στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λεκτοράτου και της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (Festival Florilor de Tei) αφιερωμένου στο Ρουμάνο ποιητή.

-31 Οκτωβρίου 2015: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου 1940. Συνδιοργάνωση Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών και Ελληνική Κοινότητα Ιασίου. Ομιλητές ήταν ο ιστορικός Sorin Iftimi, ο οποίος μίλησε για τις γενικότερες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις της περιόδου 1940-1941 και η Καθηγήτρια του Λεκτοράτου Αγγελική Μουζακίτη , η οποία έκανε παρουσίαση με θέμα «Τα τραγούδια της εποχής του ’40 ». Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα Ορφέας. 


Δραστηριότητες και εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το  2016

-Δημοσίευση πρακτικών Συμποσίου που οργανώθηκε για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Ιασίου

-Προετοιμασία λευκώματος με θέμα το ελληνικό Ιάσιο σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου

-Οργάνωση ημερίδας όπου οι μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας και οι φοιτητές του Λεκτοράτου θα παρουσιάσουν εργασίες-projects με θέματα σχετικά με την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. 

-Προετοιμασία επιστημονικού συνεδρίου με θέμα τη ρουμανική γλώσσα και τις επιδράσεις από την ελληνική και τις σλαβικές γλώσσες, σε συνεργασία με την Έδρα Σλαβολογίας του Παν/μίου Al.I.Cuza και το Ινστιτούτο Ρουμανικής Φιλολογίας A. Philippide.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης