Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 23 Οκτ 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • gr.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 1.jpg

Μάθημα για την Αρχαία Ελλάδα στη Μόσχα

Εκτύπωση PDF

Κατόπιν προσκλήσεως Ρωσίδας εκπαιδευτικού που διδάσκει το αντικείμενο της ιστορίας σε δημοτικό σχολείο της Μόσχας, ο αποσπασμένος φιλόλογος Μαρούλης Διονύσιος παρέδωσε ένα μάθημα για την αρχαία Ελλάδα στους μικρούς μαθητές στα ρωσικά και αγγλικά, αφού οι μαθητές δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Παρουσιάστηκαν εικόνες για την αρχαία ελληνική ιστορία με επεξηγηματικά σχόλια. Ο εκπαιδευτικός έθεσε ως κύριο διδακτικό στόχο να προβάλει την ελληνική γλώσσα.

Έτσι, μοίρασε το ελληνικό αλφάβητο, έδειξε τις ομοιότητες με το ρωσικό και μίλησε για τη μεταξύ τους ιστορική σχέση δίνοντας πολλές λέξεις ελληνικές που υπάρχουν στη ρωσική γλώσσα. Επεδίωξε στο τέλος οι μαθητές να μπορούν να αναπαράγουν τον εξής μικρό διάλογο:

- Καλημέρα! Τι κάνεις;

- Καλημέρα, είμαι καλά! Εσύ;

- Πολύ καλά! Πώς σε λένε;

- Με λένε….

Τα σχόλια των Ρώσων δασκάλων και μαθητών ήταν θετικά και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Μάιο, όταν θα έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη ύλη για την αρχαία Ελλάδα.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης