Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 25 Μαϊ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • gr.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg

Ο Χορός του Ζαλόγγου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης

Εκτύπωση PDF

Αποκορύφωμα της εορταστικής εκδήλωσης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία έλαβε χώρα ανήμερα της επετείου, στην φιλόξενη αίθουσα τελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, αποτέλεσε το θεματικό δρώμενο «Χορός του Ζαλόγγου» από τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Εντυπωσιακές δραματικές σκήνες μετέφεραν όλους τους προσκεκλημένους στο ιστορικό γεγονός που συνέβη 18 χρόνια πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Οι φοιτητές/τριες ως πραγματικοί επαγγελματίες ηθοποιοί, μετέδωσαν όλη τη δραματική ατμόσφαιρα του ιστορικού γεγονότος – μιας ομαδικής αυτοθυσίας ορεσίβιων γυναικών, της περιοχής Σουλίου, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ήταν η πρώτη θεατρική εμπειρία των παιδιών, γεγονός που εξηγεί όλη την συγκίνηση των στιγμών που έζησαν στη σκηνή. Την ώρα του παρουσίασης μια απόλυτη σιγή κυριαρχούσε στην αίθουσα, και το θεατρικό ολοκληρώθηκε με το πιο θερμό χειροκρότημα! Όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές, «το σκηνικό είναι ένας χώρος ομαδικής προσπάθειας που τους έλκει και θέλουν να γυρίσουν πίσω στη σκηνή και πάλι».

Με τις καλύτερες εντυπώσεις υποδέχθηκαν το θεατρικό η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, κα Ελένη Γεωργοπούλου, όπως και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης, κα Χρύσα Ταμίσογλου, οι οποίες εξέφρασαν την ελπίδα τους για ανάλογες επιτυχημένες μελλοντικές θεατρικές παρουσιάσεις.

Συντελεστές του έργου:

Σκηνοθεσία: Μίκα Κωστοπούλου, αποσπασμένη εκπαιδευτικός

Ειρήνη Ροζκόβα, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Χορός: Αλιόνα Πιτσαχτσή, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Μετάφρασης,

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης