Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 03 Αυγ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg

25η Μαρτίου στο Ιάσιο

Εκτύπωση PDF

Στις 25 και 26 Μαρτίου 2016 η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου και το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου AL.I.Cuza τίμησαν με μία σειρά εκδηλώσεων την εθνική επέτειο. Προσκεκλημένοι ήταν τα μέλη του Εκπολιτιστικού Όμιλου Γιαννιτσών «Η Πέλλα». Το πρωί της 25ης Μαρτίου 2016 έλαβε χώρα μία μικρή τελετή μνήμης στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η τελετή ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς της Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου, κυρίας Marietta Alexandrescu και του Προέδρου του Εκπολιτιστικού Όμιλου Γιαννιτσών «Η Πέλλα», κυρίου Γιώργου Δόντσιου.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η καθηγήτρια του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Alexandru Ioan Cuza» Αγγελική Μουζακίτη, η οποία με την ομιλία της παρουσίασε τους παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης του '21, αλλά και τις καταλυτικές εξελίξεις που δρομολόγησε αυτό το επαναστατικό κίνημα στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο. Τόνισε επίσης τον ιδιαίτερο ρόλο των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών και ειδικότερα της πόλης του Ιασίου στο ξέσπασμα της εξέγερσης. Τη μετάφραση από τα ελληνικά στα ρουμανικά έκανε ο ιστορικός Παύλος Βασιλειάδης. Στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους του Δημαρχείου του Ιασίου, από την Ελληνική Κοινότητα και από τον Εκπολιτιστικό Όμιλο «Η Πέλλα».

Το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016, στο Casa de Cultura a Studentilor din Iasi το συγκρότημα ''Ορφέας'' και το παιδικό συγκρότημα ''Αρμονία'' της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου, μαζί με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο ''Πέλλα'' παρουσίασαν για μιάμιση ώρα περίπου ένα αφιέρωμα σε παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης