Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τρίτη 22 Οκτ 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • gr.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg

Ομιλία στην Μπρατισλάβα

Εκτύπωση PDF
Εκδήλωση-ομιλία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβας, σε συνεργασία με τη Σλοβακική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, το Σλοβακικό Σύλλογο Κλασσικών Φιλολόγων και τη Σλοβακική Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών με την πρωτοβουλία της απσοπασμένης εκπαδιευτικού κ. Χατζηγιαννάκη Σοφίας στις 7 Απριλίου 2016.

Προσκεκλημμένος ήταν ο κ. Jan Zozuľak, καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νίτρας και ένθερμος φίλος της Ελλάδας και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και εξαιρετικού γνώστη της Ελληνικής Γλώσσας.

Η ομιλία του είχε ως θέμα: "Βυζαντινή Φιλοσοφία κ Βυζαντινός Πολιτισμός" και πραγματοποιήθηκε στα σλοβακικά, για να υπάρξει η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν περισσότερα πρόσωπα. Την ομιλία παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές, καθηγητές και αρκετοί Έλληνες, μέλη του Συλλόγου Ελληνο-Σλοβακικής Φιλίας.

Τον ομιλητή προλόγισε ο κ. Martin Hurbanic, υφηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Comenius και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Η ομιλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φιλική.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης