Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 30 Μαρ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 1.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • gr.jpg
 • anc.jpg

Εγκαίνια του Ελληνο-Βουλγαρικού Συνδέσμου Γέφυρα Πολιτιμσού "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"

Εκτύπωση PDF

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με προσέλευση πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ελληνο-Βουλγαρικού Συνδέσμου "Αριστοτέλης"- Γέφυρα Πολιτισμού στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 2 Ιουνίου 2016.

 

Πρόκειται για ένα Σύνδεσμο ο οποίος, σύμφωνα με το καταστατικό του, άρθρο 4, έχει ως στόχους:

ΣΤΟΧΟΙ
Άρθρο 4. Ο Σύνδεσμος με τα μέσα που διαθέτει έχει ως στόχους :
Να μεριμνά, να καλλιεργεί και αναπτύσσει, κάθε είδους ενασχόληση με τα κοινά, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την γνώση και την „πολιτική" (αριστοτέλεια ερμηνεία) σε συνεργασία με όλους τους καταξιωμένους θεσμούς (συλλόγους, κρατικούς φορείς, ΜΜΕ, πολιτικούς θεσμούς και φορείς).
Να μεριμνά για την καλλιέργεια και ανάπτυξη, κυρίως σε παιδιά και νέους, των πανανθρώπινων αξιών της ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ειρήνης, ηθικής και πνευματικής ενασχόλησης, συνειδητής συμμετοχής στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Να μεριμνά για την διάδοση και προβολή
των ελληνικών και βουλγαρικών γραμμάτων, πολιτισμού και τεχνών.
Να μεριμνά για την καλλιέργεια του
πολιτισμού του διαλόγου, της πολυπολιτισμικότητας, της σχέσης με το «άλλο», με επίκεντρο τον σύγχρονο Ευρωπαίο Πολίτη και τις ανάγκες του.
Να λειτουργεί αλληλέγγυα με κάθε μονάδα ή ομάδα των οποίων θίγονται τα δικαιώματα.
Σε συνεργασία με όλους τους φορείς και θεσμούς αντιστοίχων ή παρόμοιων αντικειμένων να αναπτύσσει κοινές δράσεις στηρίζοντας το έργο τους.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν σκέψεις του Αριστοτέλη και στα Ελληνικά και στα Βουλγαρικά, παλιοί και σύγχρονοι μουσικοσυνθέτες και από τις δύο χώρες και αναγνώστηκαν ποιήματα και γνωστών ποιητών από τις δύο πατρίδες, κάνοντας πράξη τη γέφυρα πολιτισμού που εμπεριέχεται στην επωνυμία του Συνδέσμου.

Ευχόμαστε να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΣ ο Σύνδεσμος και να ευοδωθούν οι στόχοι του!

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης