Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 23 Οκτ 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • anc.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg

Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά!

Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2016 13:41
Εκτύπωση

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Με την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ελλάδα και με την ανάληψη υπηρεσίας των περισσοτέρων εκπαιδευτικών στις χώρες ευθύνης του Γραφείου μας, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, με υγεία και δημιουργία.

Η αρχή της φετινής σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς μας βρίσκει μακριά από τη μητέρα πατρίδα αλλά και τόσο κοντά της μια και έχουμε κληθεί να την υπηρετήσουμε από την πλευρά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ρόλο με πολλές αντιξοότητες αλλά και προ(σ)κλήσεις. Καλούμαστε να είμαστε πρεσβευτές της χώρας μας, ενσαρκωτές της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού και φορείς της ελληνικής γλώσσας. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας είναι απαραίτητο να κινηθούμε σε πνεύμα απόλυτης και αρμονικής συνεργασίας. Το Συντονιστικό Γραφείο θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε το έργο σας να διευκολυνθεί όπου και όσο αυτό καθίσταται δυνατό.

Παρά την απόσταση που μας χωρίζει, η επικοινωνία μεταξύ μας οφείλει να είναι άμεση και εποικοδομητική. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως έρχεστε σε επαφή με το Γραφείο, όπως ελέγχετε τακτικά την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία και όπως μας ενημερώνετε για κάθε θέμα που ανακύπτει ή όποια δράση πραγματοποιείτε. Μέρος του ρόλου μας είναι η ανάδειξη του έργου που επιτελείτε και είναι χαρά μας να το κάνουμε. Η ιστοσελίδα του Γραφείου περιμένει να φιλοξενήσει τις δράσεις σας και το Γραφείο μας να τις συνδράμει.

Για τη φετινή χρονιά, ως Συντονιστικό Γραφείο, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις που προάγουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Για τις δράσεις αυτές θα ενημερωθείτε εν ευθέτω χρόνω και προσδοκούμε να συμμετέχετε σε αυτές.

Έχοντας απόλυτη πίστη στο έργο που επιτελείτε, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Καλή σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά!

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης