Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 21 Οκτ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 1.jpg
 • photo 2.jpg
 • anc.jpg
 • photo 31.jpg
 • gr.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg

Συμμετοχή σε Διεθνές Συνέδριο

Εκτύπωση PDF

Το Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνές Συνεδρίου με τίτλο "Η Νέα Ελληνική Γλώσσα στον Παρευξείνιο Χώρο και στα Βαλκάνια" που διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με άλλους Πανεπιστημιακούς φορείς της Ελλάδας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017 στην Κομοτηνή. Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων των Παρευξείνιων χωρών και των Βαλκανίων.

Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης παρουσίασε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του Συντονιστικού Γραφείου για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στις χώρες ευθύνης βασισμένα στον απολογισμό του εκπαιδευτικού έργου το οποίο κατατέθηκε από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο Γραφείο για το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Στόχος της εισήγησης ήταν να αναδείξει το έργο που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αλλά και τους προβληματισμούς τους και τις διαπιστώσεις τους. Η εισήγηση κρίθηκε αξιόλογη από τους συνέδριους και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού. Μέρος της εισήγησης παρουσιάζετε παρακάτω:

Περισσότρες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης