Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Παρασκευή 07 Αυγ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg
 • photo 2.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Εκτύπωση PDF

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ(3-5 Νοεμβρίου 2016)

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 3-5 Νοεμβρίου 2016 έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο AL.I.CUZA του Ιασίου το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΘΩΣ – AΘΗΝΑ – ΣΟΦΙΑ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ–ΙΑΣΙΟ– ΚΙΕΒΟ – ΜΟΣΧΑ. Η διεξαγωγή του Συμποσίου, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Έδρα Σλαβικών Σπουδών και το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Al.I.CUZA του Ιασίου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι και με τη συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στη Ρουμανία(Rossotrudnichestvo). Το Συμπόσιο οργανώθηκε με αφορμή το έτος Ελληνορωσικής Φιλίας (2016) και τη συμπλήρωση 1000 χρόνων παρουσίας των Ρώσων στο Άγιον Όρος και συμμετείχαν σε αυτό πάνω από πενήντα διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Moldova και της Βουλγαρίας. Οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 με τις εναρκτήριες ομιλίες των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, του Καθηγητή Leonte Ivanov, της Δρ. Αγγελικής Μουζακίτη και της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Marina Vraciu, οι οποίοι μάλιστα απευθύνθηκαν στο κοινό στη ρουμανική, ελληνική και ρωσική γλώσσα αντίστοιχα. Και οι τρεις τόνισαν ότι βασικός σκοπός του συμποσίου ήταν η διερεύνηση της παρουσίας και του ρόλου του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ του ελληνικού πολιτιστικού παράγοντα και των λαών και πολιτισμών του ρουμανικού και σλαβικού κόσμου.

ia1

 

Στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Κοσμήτορας της Φιλολογικής Σχολής, Conf.univ.dr. Ioan Lihaciu και η Πρόξενος της Ελλάδος, κυρία Σοφία Κανταρά, η οποία διάβασε τον χαιρετισμό του Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρουμανία, κ.Βασίλη Παπαδόπουλου. Ο Κοσμήτορας, κύριος Lihaciu τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης ενός τέτοιου συμποσίου για την προβολή του Πανεπιστημίου AL.I.CUZA και τη σύσφιγξη των σχέσεών του με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής. Ο Πρέσβης της Ελλάδος, κύριος Βασίλης Παπαδόπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του τη σημασία της πόλης του Ιασίου για τον ελληνισμό και εγκωμίασε το έργο και τη δράση του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών ως φορέα διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και ως φορέα προώθησης του φιλελληνικού πνεύματος σε εκατοντάδες Ρουμάνους φοιτητές. Στις ολομέλειες και τις παράλληλες συνεδρίες του Συμποσίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και να αναπτύξουν τον προβληματισμό τους για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, για την εκκλησιαστική ζωή, τις γλωσσολογικές και λογοτεχνικές αλληλεπιδράσεις, ζητήματα μετάφρασης, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές ανταλλαγές κ.α.Κατά την πρώτη μέρα του Συμποσίου η ολομέλεια ήταν αφιερωμένη σε παρουσιάσεις νέων βιβλίων και μελετών εκδοτικών οίκων και ερευνητικών ινστιτούτων, των οποίων η δράση έχει άμεση σχέση με τους θεματικούς άξονες του συμποσίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αθωνική κληρονομιά και τις ελληνοσλαβικές και ελληνορουμανικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις εν γένει στους τομείς της γλώσσας-γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας και της μετάφρασης. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση της δράσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εδρεύει στο Κίεβο της Ουκρανίας από το διευθυντή του, κύριο Sergey Shumilo, όπως επίσης η παρουσίαση της συλλογής „Biblioteca paisiană” του εκδοτικού οίκου ‘’Doxologia’’ της Μητρόπολης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας.

ia2Κατά τη δεύτερη μέρα του Συμποσίου, οι εισηγήσεις στην ολομέλεια καθώς και στην πλειονότητα των παράλληλων συνεδριών ήταν επικεντρωμένες στις ελληνορουμανικές γλωσσικές, λογοτεχνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις, καλύπτοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ζητήματα, όπως η επίδραση του Βυζαντίου στο ρουμανικό δίκαιο και τη ρουμανική νομική και διοικητική ορολογία, οι πνευματικές ζυμώσεις και οι δράσεις Ελλήνων λογίων στις Ηγεμονικές Ακαδημίες του Βουκουρεστίου και Ιασίου, η διδακτική της νέας ελληνικής και ρουμανικής γλώσσας με σημείο αναφοράς το κοινό λεξιλόγιο και τα γλωσσικά δάνεια, η δραστηριότητα Ρουμάνων λογίων και φοιτητών στον ελλαδικό χώρο και η πρόσληψη από το ρουμανικό κοινό κορυφαίων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχόλησαν τους εισηγητές και το κοινό του Συμποσίου. Πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ήταν και οι εισηγήσεις στους τομείς των καλών τεχνών και της μουσικής, οι οποίες, με εφαλτήριο το ρουμανικό και ελλαδικό χώρο, ανέπτυξαν την προβληματική των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Στην προκειμένη περίπτωση, ιδιαίτερης μνείας χρήζει η παρουσίαση του δίγλωσσου λευκώματος του εκδοτικού οίκου Omonia με τίτλο Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι Παραδουνάβιες Ρουμανικές Ηγεμονίες από τη Διευθύντρια του εκδοτικού οίκου κυρία Elena Lazăr και τη Λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών του Παν/μίου του Βουκουρεστίου, κυρία Θάλεια Ιερωνυμάκη. Όσον αφορά τις παράλληλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με αφορμή το Συμπόσιο, αξίζει να αναφερθούν η επίσκεψη στα Κρατικά Αρχεία του Ιασίου, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν αντιπροσωπευτικά ελληνικά, ρουμανικά, σλαβονικά και ρωσικά έγγραφα, η συναυλία παραδοσιακής ρουμανικής μουσικής που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών George Enescu και η έκθεση με θέμα τα 100 χρόνια ρωσικού κινηματογράφου, η οποία οργανώθηκε από το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στο Βουκουρέστι.

ia3Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016, η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου είχε συνάντηση στην Έδρα Σλαβικών Σπουδών με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρουμανία, κ. Valeri Kuzmin. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης η Καθηγήτρια του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Παν/μίου AL.I.CUZA του Ιασίου, κ. Αγγελική Μουζακίτη μετέφερε προς τον Πρέσβη κ. Kuzmin τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρουμανία, κ.Βασίλη Παπαδόπουλου για τη στήριξη και την ευόδωση των εργασιών του Συμποσίου. Την ίδια μέρα οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μουσείο του Πανεπιστημίου AL.I.CUZA, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσω πηγών και τεκμηρίων την πλούσια εκπαιδευτική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του Ιασίου και τον καθοριστικό ρόλο του ελληνικού στοιχείου στη διαμόρφωση αυτής της κληρονομιάς. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη συμβολή των χορηγών: Tsakos Energy Navigation Ltd, Globalworth Investment Advisers Ltd, SofMedica, CytoGenomic, Antisel, Compania SC Vexal SRL, Easy Talk Traduceri και Zoom Center. Πολύ σημαντική ήταν επίσης η στήριξη από ιδρύματα και φορείς, όπως η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, η Ελληνική Κοινότητα Ιασίου, το Ίδρυμα για τη Διάδοση του Βαλκανικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΄΄Ρήγας Φεραίος΄΄, η Κοινότητα Ρώσων-Λιποβένων της Ρουμανίας, η Ένωση Ουκρανών Ρουμανίας, το Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στο Βουκουρέστι, το Πολιτιστικό Κέντρο ΄΄Mihai Ursachi΄΄, το Μουσείο του Παν/μίου AL.I.CUZA, τα Κρατικά Αρχεία Ιασίου, το Μουσείο Ρουμανικής Λογοτεχνίας του Ιασίου, το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών ΄΄George Enescu΄΄ του Ιασίου οι εκδόσεις Omonia, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου του Ιασίου, η Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και οι εκδόσεις Doxologia. Το Συμπόσιο και οι εκδηλώσεις που το πλαισίωσαν καλύφθηκαν δημοσιογραφικά και προβλήθηκαν από το Radio Romania Iaşi και το TeleM Iaşi.


Ιάσιο, 21/11/2016
Αγγελική Μουζακίτη

Δρ. Βαλκανικής Ιστορίας

Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών

Παν/μιο AL.I.CUZA του Ιασίου

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης