Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Παρασκευή 03 Ιουλ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • gr.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών σε εκπαιδευτικές μονάδες της Μαριούπολης

Εκτύπωση PDF

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Μαριούπολη από τις 18-20 Φεβρουαρίου 2017, ο Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς-Νικολάου Κουίκ συναντήθηκε με τους αποσπασμένους και τους ομογενείς εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής της Μαριούπολης και ξεναγήθηκε στη σχολική μονάδα του χωριού Σαρτανά, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης και στα τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Συλλόγου Ελλήνων Μαριούπολης. Με ιδιαίτερη χαρά κάθισε ως μαθητής στο θρανίο και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες. Σε συνάντηση που είχε με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης ενημερώθηκε για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις χώρες ευθύνης της και για τις δράσεις του Συντονιστικού Γραφείου Μαριούπολης.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Υφυπουργός εξέφρσε την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην περιοχή, για την αρμονική συνεργασία μεταξύ αποσπασμένων και ομογενών εκπαιδευτικών και τη συμπαράστασή του στο έργο που επιτελείται από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Μαριούπολης.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης