Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Παρασκευή 07 Αυγ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 31.jpg
 • gr.jpg
 • photo 2.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • photo 1.jpg

2ο Μαθητικό-Φοιτητικό Συνέδριο στο Ιάσιο

Εκτύπωση PDF

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ιάσιο, 1 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο, 1 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στην Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου το 2ο Μαθητικό-Φοιτητικό συνέδριο εξ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, το οποίο οργανώθηκε από κοινού από την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου και το Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Al.I.Cuza του Ιασίου. Το 2ο Συνέδριο Νέας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού ήταν η πρακτική εξάσκηση στο πλαίσιο του μαθήματος “Επιστημονικός Λόγος στα Ελληνικά” το οποίο παρακολούθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο οι προχωρημένοι μαθητές της νεοελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν οι φοιτητές του Λεκτοράτου που συμμετείχαν ενεργά στη διεξαγωγή του συνεδρίου.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας κύριος Dragoș Gabriel Zisopol. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, κα Marieta Alexandrescu. Τα θέματα που συζητήθηκαν και φέτος ήταν ποικίλα και κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα γνώσεων και ενδιαφερόντων.
Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση του κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου, εξουσιοδοτημένου μεταφραστή, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμά του μεταφραστή και τις προοπτικές του στη Ρουμανία.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι φοιτητές του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών UAIC Gabriel Piștea και Elena Vasiliu μαζί με την καθηγήτριά τους κυρία Αγγελική Μουζακίτη, οι οποίοι παρουσίασαν τη συμμετοχή τους στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα δημιουργικής γραφής αφηγηματικού λόγου και φιλαναγνωσίας στα ελληνικά, το οποίο υλοποιείται από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης της Μαριούπολης.

Εν συνεχεία, οι μαθητές και οι φοιτητές που βρίσκονται σε προχωρημένα επίπεδα ελληνομάθειας (Β1-Γ2) έκαναν παρουσιάσεις στα ελληνικά που αφορούσαν ιστορικά, φιλολογικά, ιατρικά και καλλιτεχνικά θέματα, πάντα σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Η θεματολογία ήταν ποικίλη, ενώ η συζήτηση και η αλληλεπίδραση με το κοινό ήταν εξαιρετικά γόνιμη και ζωηρή.Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ένα αφιέρωμα σε γνωστά ελληνικά τραγούδια, το οποίο μας προσέφεραν οι μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης