Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 23 Σεπ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 1.jpg

Νεοαποσπασμένοι

Εκτύπωση PDF

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες αναγκαίες ενέργειες κάθε νεοαποσπασμέου εκπαιδευτικού μετά την δημοσίευση της απόσπασής του.

 

Πριν την αναχώρηση σας

Διαβάστε προσεκτικά την προκήρυξη βάσει της οποίας γίνεται η απόσπασή σας.

Επικοινωνήστε με το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης. Θα διευκολύνετε πολύ την επικοινωνία με το Γραφείο, αν δηλώσετε μαζί με το κινητό και σταθερό σας τηλέφωνο και κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), καθώς αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος επικοινωνίας.Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας όσο τον δυνατόν νωρίτερα, καθώς είναι δυνατόν να παρουσιαστείτε στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης (ή στις οικίες διπλωματικές αρχές) και να αναλάβετε υπηρεσία (οπότε αρχίζει η καταβολή του επιμισθίου) μέχρι και 10 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Αυτό το χρονικό διάστημα των 10 ημερών πριν την ανάληψη υπηρεσίας στο σχολείο, μπορεί να διευκολύνει την αναζήτηση κατοικίας και την εγκατάστασή σας στη χώρα απόσπασής σας.

Φυλάξτε οπωσδήποτε την απόδειξη που θα πάρετε όταν πληρώσετε το εισιτήριο, το απόκομμα του εισιτηρίου καθώς και τις κάρτες επιβίβασης για όλα τα μέλη της οικογένειάς σας καθώς αυτά είναι απαραίτητα για την αίτηση που θα υποβάλετε για να σας καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα πρέπει να παραλάβετε τα πρωτότυπα.

Φροντίστε για τη διαμονή σας τις πρώτες ημέρες, μέχρι να βρείτε μόνιμη κατοικία.

Για λόγους οικονομίας (αποφυγή χρεώσεων περιαγωγής) προμηθευτείτε ένα καρτοκινητό εταιρίας που εδρεύει στη χώρα απόσπασής σας.

Πού θα μείνετε μέχρι να βρείτε μόνιμη κατοικία

Εκτός από τα ξενοδοχεία στα οποία οι τιμές δεν είναι πάντα καλές, σε πολλές χώρες υπάρχει και η λύση των σπιτιών, τα οποία ενοικιάζονται με την ημέρα σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές.

Τι χαρτιά θα πρέπει να έχετε μαζί σας

Εκτός από την καινούργια ταυτότητα (όπου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία σας) ακόμα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι καλό να έχετε μαζί σας και διαβατήριο και ακόμα καλύτερα να έχετε εκδώσει υπηρεσιακό διαβατήριο για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και γρηγορότερη απεμπλοκή σας, από τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την μετακίνηση σας στη χώρα απόσπασής σας.

Θα πρέπει επίσης να έχετε μαζί σας την απόφαση απόσπασης και φωτοτυπία του πτυχίου σας το οποίο ζητάνε συνήθως τα κατά τόπους υπουργεία για να εκδώσουν στο όνομά σας άδεια διδασκαλίας.

Σχετικά με την τοποθέτηση σας

Η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού γίνεται σε σχολική μονάδα που παρέχει Ελληνόγλωσση εκπαίδευση, όμως όχι απαραίτητα σε μαθητές Ελληνικής καταγωγής. Δεν αποκλείεται ο εκπαιδευτικός να τοποθετηθεί σε ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) το οποίο θα βρίσκεται σε σχολείο της αντίστοιχης ξένης χώρας, στο οποίο ενδέχεται η πλειοψηφία των μαθητών να μην έχει καμία προηγούμενη επαφή με την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Απαιτούμενες Γνώσεις

Ο επαρκής χειρισμός της εκάστοτε γλώσσας ανά χώρα, ή τουλάχιστον της Αγγλικής είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία του εκπαιδευτικού έργου και για την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού στη χώρα απόσπασης του.

Πολύ σημαντική για την διευκόλυνση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού στην διαβίωσή του στις περισσότερες χώρες απόσπασης είναι και η εξοικείωσή του με τις νέες τεχνολογίες και κυρίως τη χρήση του Διαδικτύου, καθώς μπορεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει μεγάλη ταλαιπωρία στις επαφές του με ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς καθώς και με το Γραφείο του Συντονιστή Eκπαίδευσης.

Ενοικίαση κατοικίας

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις περισσότερες χώρες, της περιοχής ευθύνης του Σ.Γ Μαριούπολης, για την ενοικίαση ενός σπιτιού απαιτούνται ένα ενοίκιο προκαταβολή και πολλές φορές όχι ένα αλλά δύο ή περισσότερα ενοίκια να προκαταβάλλονται. Επίσης σε πολλές χώρες είναι δύσκολη η ανεύρεση σπιτιού χωρίς μεσίτη, ο οποίος συνήθως πληρώνεται εφάπαξ με μισό ενοίκιο, με βάση την τιμή ενοικίασης που θα καταβάλετε κάθε μήνα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Αυτό σημαίνει πως ο εκπαιδευτικός θα πρέπει, ερχόμενος να τοποθετηθεί στην χώρα απόσπασής του, να κρατάει από την Ελλάδα ένα αρκετά μεγάλο ποσό (3μήνες ενοικίων συν την πληρωμή του μεσίτη, συν έξοδα προσωρινής διαμονής). Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές πόλεις τα ενοίκια για την ενοικίαση μιας αξιοπρεπούς κατοικίας είναι πιο ακριβά από ότι στην Ελλάδα.

Μετά την εγκατάστασή σας

Θα ενημερωθείτε από το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης για τον τρόπο καταβολής του επιμισθίου σας καθώς και για τα απαραίτητα έντυπα και διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την καταβολή των οδοιπορικών της πρώτης μετάβασης.

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης