Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Πέμπτη 28 Μαϊ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • gr.jpg
 • anc.jpg

3ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι

Τρίτη, 10 Νοέμβριος 2015 09:42
Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2015 στο Βουκουρέστι το 3ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών, αφιερωμένο στη μνήμη του βούλγαρου νεοελληνιστή Yordan Poromanski. Θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο ελληνισμός ως πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια (1453-20015): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, κοινωνία».

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε το Τμήμα Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νοτιοανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, έπειτα από την εγγραφή των συνέδρων, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρία στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Σχολής Γραμμάτων παρουσία του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι κ. Γρηγορίου Βασιλοκωνσταντάκη. Για την προσωπικότητα του εκλιπόντος τιμωμένου Yordan Poromanski μίλησε η Velichka Simonova-Grozdeva. Η συνεδρία της ολομέλειας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και Κωνσταντίνου Κασίνη, καθώς και του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Jacques Bouchard.

Τόσο την Παρασκευή 16, όσο και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν αρκετές παράλληλες συνεδρίες σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου με τη συμμετοχή συνέδρων από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ουκρανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αίγυπτο. Οι συνεδρίες αφορούσαν σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας των ιδεών από την υστεροβυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα, γλωσσολογίας και μεταφρασεολογίας, νεότερης ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας, θεολογίας, πολιτισμού και διδακτικής της γλώσσας και της λογοτεχνίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλήτριες και οι αποσπασμένες φιλόλογοι στη Ρουμανία Αγγελική Μουζακίτη (Ιάσιο) και Θάλεια Ιερωνυμάκη (Βουκουρέστι), η οποία ήταν και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης