Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Κυριακή 31 Μαϊ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • gr.jpg
 • photo 1.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg

Kοινή πολιτιστική εκδήλωση του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Al.I.Cuza και της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Παρασκευή, 13 Νοέμβριος 2015 10:16
Εκτύπωση

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Casa de Cultura ''Mihai Ursachi'' στο Ιάσιο η κοινή πολιτιστική εκδήλωση του Λεκτοράτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Al.I.Cuza και της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ιασίου κ. Marietta Alexandrescu. Στη συνέχεια, ο Διδάκτωρ Ιστορίας κ.Sorin Iftimi παρουσίασε τα σημαντικότερα διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941). Η κ. Αγγελική Μουζακίτη, Διδάκτωρ Ιστορίας και Καθηγήτρια στο Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών, μίλησε για τη μουσική της εποχής του '40. Με τη χρήση power-point και την προβολή video παρουσίασε μερικά χαρακτηριστικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια που απηχούσαν το κλίμα της περιόδου 1940-1941. Τη μετάφραση από τα ελληνικά στα ρουμανικά έκανε η φοιτήτρια κ.Tirnovanu Laura Ioana. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο χορευτικός σύλλογος ''Ορφέας'' της ελληνικής κοινότητας του Ιασίου με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης