Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 13 Ιουλ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • gr.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg

Ημέρες των Ελλήνων της Αζοφικής 2015

Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2015 08:26
Εκτύπωση

Από τις 23-26 Νοεμβρίου 2015 έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις "Ημέρες των Ελλήνων της Αζοφικής 2015" που πραγματοποίησε η Έδρα της ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγιναν παρουσιάσεις των επιμορφωτικών προγραμμάτων που παρακολούθησαν φοιτητές και ομογενείς εκπαιδευτικοί σε πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Συζητήθηκε το ψήφισμα της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Ποντιακής Νεολαίας (Θεσσαλονίκη, 2-4 Οκτωβρίου 2015) από την καθηγήτρια κ. Ζάρικοβα Ιουλία. Παρουσιάστηκαν οι ιδιαιτερότητες της κουζίνας των Ελλήνων της Αζοφικής και οι συμμετέχοντες γεύτηκαν τις υπέροχες γεύσεις για τις οποίες μερίμνησε η κ. Ναντέζντα Τσαπνή, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Μαριούπολης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρουσίαση του έργου της διάσημης Ελληνίδας ποιήτριας της Αζοφικής από το Σαρτανά Μαριούπολης, της κ. Αναστασίας Παπούς. Η αναγνωρισμένη Ελληνίδα ποιήτρια απάγγειλε ποιήματα της, κατάστικτα από ένα βαθύ αίσθημα αγάπης για το λαό της και τα υψηλά ιδεώδη και «μάγεψε» το κοινό.

Το Γραφείο μας εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης και τον κ. Χρήστο Ευαγγελίδη, αποσπασμένο εκπαιδευτικό από την Ελλάδα.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές!

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης