Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 21 Οκτ 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • photo 2.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • photo 31.jpg

Τα ελληνικά στο Νοβοροσσίσκ

Εκτύπωση PDF

Απόσπασμα από το περιοδικό "Νέα Ζωή", Νοέμβριος 2015

 

Τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στη πόλη Νοβοροσσίσκ ξεκίνησαν το Απρίλιο του 2014. Τότε σχηματίστηκαν τρεις κύριες ομάδες για τη μελέτη της γλώσσας. Παιδιά διαφορετικών ηλικιών Δημοτικού Σχολείου συγχωνεύθηκαν σε μία ομάδα. Επίσης σχηματίσθηκαν δύο τμήματα για ενήλικες, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεων και τη δυνατότητα επίσκεψης. Αρχικά, (και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα) τα μαθήματα στο παιδικό τμήμα παρακολουθούσαν μόνο 4 άτομα. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 28, και τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Στην ομάδα των ενηλίκων, σήμερα υπάρχουν περίπου 11 άτομα. Προγραμματίζονται μαθήματα στο 5ο Γυμνάσιο και το 28 και το 8 σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Ήδη έχουν δηλώσει για να μάθουν ελληνικά 60, 21 και 35 άτομα σε κάθε ίδρυμα, αντίστοιχα. Γίνονται προσπάθειες για να προσελκύσουμε και δεύτερο δάσκαλο από την Ελλάδα, δυστυχώς, ο ακριβής χρόνος άφιξης του δεν είναι γνωστός. Τα μαθήματα ελληνικών που διδάσκει ο κ. Σταύρος Καλιμιτρίδης, πραγματοποιούνται σε μία ατμόσφαιρα φιλική και ευχάριστη.Â Ο δάσκαλος προσπαθεί να εμπλέξει όλους τους τομείς της διδασκαλίας. Οι μαθητές διαβάζουν ποιήματα, τραγουδάνε, επίσης στα μαθήματα προσφέρεται οπτικό και ακουστικό υλικό, και σύντομα (περήφανα μοιράστηκε μαζί μας ο εκπαιδευτικός)θα υπάρχει στην τάξη και ο προβολέας. Ο Σταύρος έχει πολύκαλή γνώση της ρωσικής γλώσσας(την οποία έμαθε για το σκοπό αυτό), και εξηγεί στα ρώσικα τα θέματα στα οποία μαθητές δυσκολεύονται περισσότερο. Με τη σειρά του, συμβουλεύει τους μαθητές του να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον εαυτό τους στην ελληνική γλώσσα, ακόμα και αν φοβούνται μην κάνουν κάποιο λάθος, επειδή μόνο η πρακτική βοηθάει στην καλή εκμάθηση μίας γλώσσας.

Η γνώμη των συμμετεχόντων στο τμήμα ενηλίκων για τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας

Κάθε μόρφωση δεν πιέζει με βάρος τους ώμους, αλλά γεμίζει τον άνθρωπο με επιπλέον δυνατότητες. Μελετώντας την ελληνική γλώσσα και επικοινωνώντας με τους καταρτισμένους φορείς της , όπως ο δάσκαλός μας κ. Σταύρος, καταλαβαίνεις γιατί ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Α. Πούσκιν αποκάλεσε την ελληνική γλώσσα-ως τη γλώσσα των αρχαίων θεών. Κατά την μελέτη της βλέπεις πόσες πολλές ορθογραφικές και συντακτικές εκφράσεις της, έχει ενσωματώσει από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα . Χάρη στην ελληνική κοινότητα και παρά το γεγονός ότι είμαστε ξεκομμένοι από την ιστορική πατρίδα μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση ,να ακούμε τη μητρική γλώσσα, μάς παρουσιάστηκε η έξοχη δυνατότητα να αγγίξουμε και να μελετήσουμε μία από τις αρχαιότερες και μοναδικές γλώσσες του κόσμου.Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης