Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 21 Οκτ 2019
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • glossaellinikifeb.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 2.jpg
 • anc.jpg

Ο Σωκράτης στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας

Εκτύπωση PDF

Την Τρίτη 7 Δκεμβρίου 2015, στο χώρο του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση "Σωκράτης τώρα" με πρωταγωνιστή το βραβευμένο με Emmy ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου προσκάλεσαν τον εν λόγω ηθοποιό,

ο οποίος παορυσίασε μια επιτυχημένη δραματοποίηση της υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου μπροστά στο δικαστήριο όπως καταγράφηκε στην Απολογία, από το μαθητή του Σωκράτη, Πλάτωνα. Η παράσταση δόθηκε στην ελληνική γλώσσας, ενώ υπήρχαν ρωσικοί υπέρτιτλοι για να είναι μία εκδήλωση ανοικτή προς την ευρύτερη κοινότητα του Πανεπιστημίου. Στο χώρο υποδοχής οργανώθηκε έκθεση για την Ελλάδα με έντυπα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για τη σωκρατική σκέψη.

 

s1

Ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός κ. Μαρούλης Διονύσιος επιμελήθηκε τα κείμενα παρουσίασης της σωκρατικής φιλοσοφίας και του πλατωνικού έργου Απολογία Σωκράτους τα οποία διανεμήθηκαν στο κοινό σε ρωσική μετάφραση και τη μουσική επένδυση της όλης εκδήλωσης με ελληνικά ορχηστρικά κομμάτια. Συνέβαλε επίσης στη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Εξαιρετική προσπάθεια! Συγχαίρουμε όλους τους συντελεστες!


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης