Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 21 Οκτ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • gr.jpg
 • photo 1.jpg
 • anc.jpg
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
Ρωσία

Εκδήλωση για τον ελληνικό πολιτισμό

Εκτύπωση PDF

Μια βραδιά γεμάτη ελληνικό πολιτισμό απόλαυσαν φοιτητές της ελληνικής γλώσσας, οι καθηγητές τους αλλά και πλήθος καλεσμένων σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε  η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα, Ελένη Βακάλη, την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017.Οι φοιτητές, που σπουδάζουν στα δύο κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, παρουσίασαν πλούσιο και πολύπτυχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είχε επιμεληθεί ο αποσπασμένος φιλόλογος Διονύσιος Μαρούλης, και περιλάμβανε απαγγελία ποίησης, θεατρικά δρώμενα, χορό και τραγούδι.«Δεν σας βλέπουμε σαν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά Ρώσους και Έλληνες, με την ισοκρατική έννοια, αφού βιώνετε και αγκαλιάζετε την ελληνική παιδεία», υπογράμμισε μιλώντας στους φοιτητές ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, και συνεχάρη τόσο αυτούς όσο και τους καθηγητές τους για την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχα, αναφερόμενη στη σημασία της ελληνικής γλώσσας για τις σχέσεις των δύο λαών, η κα Βακάλη τόνισε ότι οι Ρώσοι φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική θα πρέπει να θεωρούν το Γενικό Προξενείο ως σπίτι τους και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στις σπουδές τους.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν καλεσμένοι από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φιλόλογοι, ιστορικοί και μελετητές της ελληνικής γλώσσας, ενώ αθλητικό «αέρα» στη βραδιά έδωσε ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης.Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, το Γραφείο ΕΟΤ και υπάλληλοι της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα.

Για στιγμιότυπα, πατήστε εδώ

 

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ

Εκτύπωση PDF

Το χρονικό διάστημα 25- 27 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνιστών αφιερωμένο στη μνήμη της ελληνίστριας Ι . Κοβαλίοβα. Επιστήμονες και ερευνητές από χώρες όπως η Ελλάδα , η Ρουμάνια , η Λετονία , η Ισλανδία, η Ουκρανία έδωσαν το παρών με εξαιρετικές ανακοινώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό. Στα εγκαίνια του συνεδρίου χαιρέτισε ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα , κύριος Α. Φρυγανάς. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ποιητική βραδιά που αφιερώθηκε στο έργο της τιμώμενης Ι.Κοβαλίοβα όπου παρουσιάστηκαν  χαρακτηριστικά δείγματα από το σύνολο του έργου που άφησε κληρονομία . Ο αποσπασμένος φιλόλογος Μαρούλης Διονύσιος έλαβε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου βοηθώντας στην οργάνωση και συμμετέχοντας με ανακοίνωση για την ελληνική ποίηση.

 

Ο Καζαντζάκης στη Μόσχα

Εκτύπωση PDF
kaz-rus
 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Εκτύπωση PDF

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις 26/2/2017, οι μαθητές του ελληνικού σχολείου της Μόσχας ξεφάντωσαν στο γλέντι που διοργάνωσε το σχολείο και ο Σύλλογος γονέων σε πολύ γνωστό ελληνικό εστιατόριο της Μόσχας. Εκεί είχαμε όλοι την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους παρευρισκόμενους (ομογενείς αλλά και Ρώσους), για τα έθιμα του Τριωδίου, τις τρεις εβδομάδες της ελληνικής αποκριάς (Προφωνή, Κρεατινή, Τυρινή) κατ’ αντιστοιχία με τη ρώσικη αποκριά (μία εβδομάδα μόνο/μασλινίτσα).Τις τέσσερις Κυριακές που τις περικλείουν (Κυριακή Τελώνη και Φαρισαίου, Κυριακή Ασώτου, Κυριακή της Αποκρέω και Κυριακή της τυροφάγου)τις αντίστοιχες παραβολές και τη σημειολογία τους. Ακόμη ενημερωθήκαμε για τα καρναβαλικά έθιμα που επικρατούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, την προέλευσή τους και τη σημασία τους. Τα παιδιά χόρεψαν το γαϊτανάκι , αφού μας εξήγησαν πώς έφτασε στα μέρη μας, χόρεψαν πολλά παραδοσιακό τραγούδια, έφτιαξαν χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα και καλωσόρισαν τη Σαρακοστή, πλάθοντας με τα χεράκια τους ζυμαρένιες Κυρα-Σαρακοστές…

Και του χρόνου!!!

 

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 14:44 sgemarioup
Εκτύπωση PDF

Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου, έκοψαν και φέτος τη βασιλόπιτα ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών όπως και κάθε χρόνο. Οι μαθητές τίμησαν τους προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων με απαγγελία ποιημάτων, βιογραφιών και τραγουδιών.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017 14:44 )
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης