Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Δευτέρα 13 Ιουλ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • glossaellinikifeb.jpg
 • photo 2.jpg
 • anc.jpg
 • photo 31.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg
Ρωσία

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

Εκτύπωση PDF

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

Και φέτος όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, η νέα πρόξενος κα Ελένη Βακάλη -συνεχίζοντας την παράδοση της προκατόχου της κας Ελένης Μιχαλοπούλου- άνοιξε το φιλόξενο σπιτικό της, την προξενική κατοικία, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, μαθητές και γονείς την έλευση των Χριστουγέννων. Οι μαθητές φέτος τραγούδησαν τα κάλαντα της Θράκης και της δώρισαν ένα στεφανάκι που έφτιαξαν μόνοι τους (άλλη μια παράδοση, να κατασκευάζουν μόνοι τους το δωράκι της προξένου). Το θεατρικό που παρουσίασαν ήταν ένα ρώσικο χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό παραμύθι «Οι Δώδεκα Μήνες» που αν και τελείως διαφορετικό είχε ομοιότητες με το αντίστοιχο ελληνικό σε ότι αφορά το μήνυμα της αγάπης και της καλοσύνης, που είναι άλλωστε και το μήνυμα των Χριστουγέννων. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του θεατρικού δρώμενου, ερμήνευαν χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια που είχαν διδαχθεί από τη μουσικό του σχολείου. Στο τέλος ακολούθησε ένα πολύ όμορφο πάρτι για μικρούς και μεγάλους!

 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Εκτύπωση PDF

Την Πέμπτη, 10 Νοέμβριου 2016 , πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων φοιτητικό συνέδριο ενταγμένο στο έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2016. Φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας οι οποίοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό έκαναν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σε θέματα ελληνικής λογοτεχνίας, γλωσσολογίας, οικονομίας και ιστορίας . Στο εν λόγω συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε και η Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Γραφείου Μαριούπολης, κα Ταμίσογλου μέσω του αποσπασμένου φιλολόγου, κου Μαρούλη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα και η καθιερωμένη πια ελληνική βραδιά που πραγματοποιείται στο ίδιο πανεπιστήμιο μια φορά τον χρόνο. Οι φοιτητές με τους διδάσκοντες ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορούς, τραγούδια και αποσπάσματα από θεατρικά έργα που εντυπωσίασε τους καλεσμένους μεταξύ των οποίων υπήρξαν οι Πρέσβεις και οι Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ του "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Εκτύπωση PDF

Το Τ.Μ.Γ της Μόσχας τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο του, όπως και καθε χρόνο. Η γιορτή ήταν εστιασμένη στα παιδιά την εποχή του πολέμου και της κατοχής. Την πείνα, τα συσσίτια αλλά και την αντίσταση που προέβαλαν προκαλώντας δολιοφθορές στα γερμανικά φορτηγά, κλέβοντας κουραμάνες αλλά και μεταφέροντας σημαντικές πληροφορίες στους 'Ελληνες αγωνιστές και τους συμμάχους. Μέσα από θεατρικά, τραγούδα και ποιήματα οι μικροί μαθητές απέδωσαν το κλίμα της εποχής χαριζοντας σε γονείς και δασκάλους περηφάνια και συγκίνηση. Η μουσικός του σχολείου κα Ινέσσα Εφραιμίδου μύησε τα παιδιά στα τραγούδια της Βέμπο και πολλά άλλα τραγούδια της εποχής και τα συνόδευε στο πιάνο.


Ανήμερα της 28ης, το απόγευμα μικροί μαθητές μας εκπροσώπησαν και στην επετειακή εκδήλωση του Κ.Ε.Π Μόσχας. Στη γιορτή συμμετείχαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Όλυμπος 1450 (πρώην 551). Ενώ οι μαθητές του Γυμνασιου Μητροπολίτη Πλάτωνα, την ίδια μέρα, γιόρτασαν την επέτειο στο σχολείο τους.

 

Συγχαρητήριο Τηλεγράφημα

Εκτύπωση PDF

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΥΜΠΑΝ

ΕΔΡΑ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Room 304, Stavropolskaya 149,

Krasnodar, 350040Tel.-Fax: 007-8612-199561

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κρασνοντάρ Ρωσίας, 28 Οκτωβρίου 2016

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

αγαπητοί συνάδελφοι,

Έλληνες φίλοι,

Με αφορμή της εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εκ μέρους των καθηγητών και φοιτητών της Έδρας Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν, σας εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη μέρα αυτή.

Το σθεναρό ΟΧΙ που αντέταξε ο ελληνικός λαός στη δουλεία και την υποταγή και η άκαμπτη αντίσταση που επέδειξε στις φασιστικές κατοχικές δυνάμεις έγιναν σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της πατρίδας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Ευχὀμαστε στον φίλο ελληνικό λαό ειρήνη και ελευθερἰα, πρόοοδο και ευημερία. 

Με εκτίμηση,

IgorA. Khaman,

Διευθυντής της Έδρας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κουμπάν

 

Βράβευση των μαθητών/τριών του Τ.Ε.Γ. Μόσχας από τη Γ.Γ.Α.Ε.

Εκτύπωση PDF

Το Σάββατο 8/10/2016, μέσα σε ένα έντονο κλίμα χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε από τη Γ.Γ.Α.Ε η βράβευση των μαθητών του ελληνικού σχολείου Μόσχας για τη συγγραφή του παραμυθιού "Μόσχος & Αθηνά-Piaga Bovlu" που εμπνεύστηκαν στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αναπλ. Γενικός Δ/ντης Απόδημου Ελληνισμού κ.Δ. Πλευράκης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ.Α. Φρυγανάς, οι οποίοι βράβευσαν τους μαθητές μαζί με τη Γενική Πρόξενο κα Ε. Βακάλη και τον μορφωτικό ακόλουθο κ.Δ. Γιαλαμά.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ν.Μελετίου, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να φιλοξενηθούν το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις του Δήμου καθώς και η Συντονίστρια εκπαίδευσης κα Χρύσα Ταμίσογλου. Οι μαθητές παρουσίασαν δραματοποιημένη την πρώτη πράξη του παραμυθιού καθώς και τρία τραγούδια, που είχαν ετοιμάσει μαζί με την δασκάλα τους κα Παπαδοπούλου Γεωργία και τη δασκάλα μουσικής κα Ινέσσα Εφραιμίδου ενώ παραλληλα παρουσίαζαν σε γιγαντοοθόνη τις δράσεις του Σχολείου τα 3 τελευταία χρόνια.

Στο τέλος της γιορτής παρέλαβαν τα βιβλία που έχουν εκδοθεί τόσο στα ελληνικά όσο και σε ρώσικα και αντάλλαξαν με τους καλεσμένους αναμνηστικά.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 5

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης