Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 21 Οκτ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • gr.jpg
 • photo 31.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
Μαυροβούνιο

Έναρξη μαθημάτων στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας για το 2016

Εκτύπωση PDF

Απόσπασμα από την εφημερίδα Pobjeda, της 15ης Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελληνική Πρεσβεία και εφέτος διοργανώνει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας

Τίτλος: Διατήρηση της παράδοσης και η διεύρυνση της συνεργασίας

Το εναρκτήριο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, τα οποία από το 2003 διοργανώνονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Παιδείας, έλαβε χώρα χθες στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Μaksim Gorki. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας κ. Σωτήριος Αθανασίου Ο Πρέσβυς κ. Αθανασίου είπε ότι η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο έχουν άριστη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού και ότι η διοργάνωση των μαθημάτων είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία αυτή. "Χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, διότι η γλώσσα διατηρεί και μεταφέρει την παράδοση, τον πολιτισμό και τον ιστορικό πλούτο ενός λαού. Αυτό ήταν το κίνητρό μας πριν από 14 χρόνια όταν ξεκινήσαμε τα μαθήματα. Σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές μας, θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας σε όλους τους τομείς" - δήλωσε ο Έλληνας Πρέσβυς.

Ο συντονιστής και δάσκαλος κ. Απόστολος Σπυρίδης είπε ότι τα μαθήματα περιέχουν διαλέξεις σε έξι επίπεδα, διαρκείας ενός έτους. Με την ολοκλήρωση του επιπέδου Γ2 δημιουργείται βάση για μελλοντικούς μεταφραστές. "Η προϋπόθεση για να περάσει κανείς από ένα επίπεδο σε άλλο δεν είναι το τελικό τεστ, αλλά οι μαθητές μπορούν να διαλέξουν να προβούν σε εξετάσεις όταν ολοκληρώσουν όλα τα επίπεδα. Τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα και μέχρι τώρα 500 περίπου Μαυροβούνιοι τα έχουν αποκτήσει" - δήλωσε ο κ. Σπυρίδης, τονίζοντας ότι στα μαθήματα χρησιμοποιείται δοκιμασμένη μεθοδολογία διδασκαλίας και ότι η ειδική έμφαση δίνεται στην αμφίδρομη διδασκαλία. "Επιμένουμε στη ζωντανή χρήση της γλώσσας. Προσπαθούμε να σχηματίσουμε μικρές ομάδες μαθητών, ώστε η μέθοδος διδασκαλίας να είναι επιτυχής" - είπε ο κ. Σπυρίδης. Οι 150 μαθητές, όσοι παρευρέθηκαν στο εναρκτήριο μάθημα, θα μοιραστούν σε έξι τάξεις.

 

Εξετάσεις Πιστοποίησης

Εκτύπωση PDF

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επάρκειας την ελληνομάθειας στο Εξεταστικό Κέντρο Maksim Gorki στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.Έλαβαν μέρος 21 σπουδαστές στα επίπεδα Α1, Α2, Β1, Β2 και Γ2.

mav1

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 10-12 Μαίου 2016. Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες!mav2

 

Απονομή πτυχίων ελληνομάθειας

Εκτύπωση PDF

Ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο κ. Σωτήριος Αθανασίου απένειμε στις 6 Οκτωβρίου τα πτυχία ελληνομάθειας για το σχολικό έτος 2014-2105 στους μαθητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας "Μαξιμ Γκόρκι" που λειτουργεί στην Ποντγκόριτσα. Στην τελετή παρέστησαν 14 μαθητές, η Πρόξενος της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο κα Μαρία Αλέρτα και ο εκπαιδευτικός κ. Απόστολος Σπυρίδης.

2

 


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης