Συντονιστές ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό

Η εποπτεία της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό ασκείται από συντονιστές εκπαίδευσης, οι οποίοι ασκούν συμβουλευτικά ή εποπτικά και διοικητικά καθήκοντα σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή ευθύνης τους.

Το έργο των συντονιστών αφορά τους ακόλουθους τομείς  και περιλαμβάνει την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων:

Συμβουλευτικός - επιστημονικός - διδακτικός τομέας

Παιδευτική και συμβουλευτική εργασία για τους αποσπασμένους από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται από τις τοπικές αρχές ή φορείς και παρέχουν ελληνική παιδεία στο εξωτερικό.

Διοικητικός - κοινωνικός - μορφωτικός τομέας

Διοίκηση των σχολικών μονάδων ή τομέων ποικίλων τύπων και μορφών εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς των χωρών υποδοχής.

Συνεργασία με τις ελληνικές πρεσβευτικές ή προξενικές αρχές και το μορφωτικό εκπαιδευτικό σύμβουλο για την εφαρμογή της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες και τις ομοσπονδίες τους, με τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, με τους συλλόγους γονέων, με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, με τις εθνικοτοπικές και άλλες ενώσεις Ελλήνων του εξωτερικού. Για την ενίσχυση, το συντονισμό και τη στήριξη των ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με τις ξένες διοικητικές - σχολικές, κυβερνητικές και κοινοτικές αρχές για την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Εποπτικός τομέας

Εποπτικό και καθοδηγητικό έργο για την εφαρμογή των διοικητικών, παιδαγωγικών και άλλων οδηγιών και αποφάσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου με κατάλληλες εισηγήσεις για τη χάραξη εθνικής - εκπαιδευτικής πολιτιστικής πολιτικής στο εξωτερικό.

Το Γραφείο
Τετάρτη 23 Σεπ 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default style
 • blue style
 • green style
 • red style
 • orange style
 • photo 2.jpg
 • photo 31.jpg
 • anc.jpg
 • photo 1.jpg
 • glossaellinikifeb.jpg
 • gr.jpg

Δραστηριότητες

Ενίσχυση του 47ου Σχολείου Μαριούπολης

Εκτύπωση PDF

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 η Γ. Πρόξενος της Μαριούπολης, κ. Γεωργοπούλου Ελένη με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης επισκέφθηκαν το 47ο Σχολείο Μαριούπολης προκειμένου να προσφέρουν υλικό για τη στήριξη της ελληνικής παιδείας στο σχολείο.

Την κ. Γενικό και τη Συντονίστρια υποδέχθηκαν στην είσοδο του σχολείου η Διευθύντρια του Σχολείου και το Διδακτικό Προσωπικό καθώς και οι μαθητές/τριες των ελληνικών τμημάτων και απεύθυναν ένα θερμό χαιρετισμό στα ελληνικά και στα Ουκρανικά. Υποδέχθηκαν τις δύο κυρίες με την πατροπαράδοτη πίτα παρουσία και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας.

 

3

12

Στη συνέχεια, η Συντονίστρια Εκπαίδευσης παρέδωσε στη Διευθύντρια του Σχολείου σύνολο ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών για το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα που λειτουργεί υπό την επίβλεψη έλληνα αποσπασμένου χοροδιδασκάλου. Τόσο η κ. Γενικός όσο και η Συντονίστρια ενέδυσαν τα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές και παρουσίασαν το ελληνικό παραδοσιακό συγκρότημα.

104

Βιβλία, πληροφοριακό υλικό και σημαίες ήταν ανάμεσα στο υλικό που προσφέρθηκαν επιπλέον στο Σχολείο. Όμως, μία έκπληξη περίμενε τους μαθητές... Η Συντονίστρια παρέδωσε στα παιδιά ένα πακέτο από την Ελλάδα, φτιαχμένο από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της προσπάθειας διασύνδεσης των Σχολείων των χωρών ευθύνης του Συντονιστικού Γραφείου με Σχολεία της Ελλάδας.

7Το πακέτο περιείχε δημιουργίες των μαθητών από την Ελλάδα, δώρα για τους μαθητές της Ουκρανίας και το Σχολείο τους. Οι δημιουργίες και τα δώρα διανεμήθηκαν στα παιδιά και στη Διευθύντρια από την κ. Γενικό και τη Συντονίστρια. 

985

Η επίσκεψη τελείωσε αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και με τη σιγουριά της ποικιλότροπης ενίσχυσης μίας κοιτίδας του Ελληνισμού που συντηρείται στο Σχολείο.

13

 

Προώθηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας

Εκτύπωση PDF

Στην προσπάθεια του Συντονιστικού Γραφείου για προώθηση της Ευρωπαϊκής ιδέας και τη σύνδεση της ελληνικής ταυτότητας με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, το Γραφείο μας βρήκε αγωγό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στήριξε την προσπάθεια αυτή αποστέλλοντας πληροφοριακό υλικό για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υλικό αυτό θα διανεμηθεί στα τμήματα ελληνικής γλώσσας των χωρών ευθύνης προκειμένου να προαχθεί και να συσχετιστεί η ελληνική ταυτότητα με την ευρωπαϊκή ιδέα.

Ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Πληροφόρησης Πολιτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή του υλικού και ιδιαίτερα τον κ. Θεόδωρο Καλλιάνο και την κ. Αγγελική Καλλιάνου για την προθυμία που έδειξαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

1

Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι γόνιμη και δημιουργική!

 


 

Συνεργασία με τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Εκτύπωση PDF

Το Συντονιστικό Γραφείο σύναψε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της ελληνομάθειας στις χώρες ευθύνης του.

Περισσότερα...
 

Κοπή βασιλόπιτας του Συντονιστικού Γραφείου Μαριούπολης

Εκτύπωση PDF

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας του Συντονιστικού Γραφείου Μαριούπολης από τη Συντονίστρια παρουσία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Στην κοπή αναφέρθηκαν όλες οι χώρες ευθύνης στις οποίες υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και απεστάλθηκαν ευχές για την καινούρια χρονιά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, που συνδέει όλους τους εκπαιδευτικούς και τον απόδημο Ελληνισμό.

Για να δείτε πού έπεσε το φλουρί, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Καλή χρονιά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους ελληνικούς συλλόγους και τους εμπλεκόμενους φορείς!

 

Προσφορά παραδοσιακών φορεσιών από το Γραφείο μας

Εκτύπωση PDF

Στο πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης των Σχολείων που προωθούν την ελληνική παιδεία, το Γραφείο μας προσέφερε σύνολο παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών στο Σχολείο 94 "Ελλάδα" του Κιέβου. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει να επιδείξει ένα αξιόλογο χορευτικό συγκρότημα ελληνικών παραδοσιακών χορών που πλαισιώνει πλήθος εκδηλώσεων στην πόλη του Κιέβου και μεταλαμπαδεύει την αγάπη για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.

1

 

Σελίδα 3 από 4

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας

Σκυταλοδρομία Δημιουργικής Γραφής και Φιλαναγνωσίας στα Ελληνικά

Analog Clock

Η βιβλιοθήκη μας: Μετανάστευση-Προσφυγιά

Το τραγούδι "Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά" αποτελεί

δημιουργία του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου "ΑΘΗΝΑ"

σε συνεργασία με 11 σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Ενημέρωση ιστοσελίδας: Συντονιστικό Γραφείο Μαριούπολης